Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

JAKÝ DRUH DŘEVA SE POUŽÍVÁ NA VÝROBU NÁBYTKU A PROČ ?

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Na výrobu nábytku se používá více druhů dřeva. V současné době se užívá více dřevo měkčí, protože je levnější. Na druhou stranu se měkčí dřevo lehčeji poškodí než dřevo tvrdší.
Nevýhodou tvrdších dřev je jejich cena. V podstatě platí: Čím je dřevo tvrdší, tím roste pomaleji a tím je také dražší. U tvrdých dřev je náročné i opracování.

Tvrdost dřeva:

Stupeň tvrdosti Tvrdost v MPa* Příklad dřeviny
I. velmi měkké do 35 smrk, borovice, jedle, topol, vrba, lípa
II. měkké 35 – 50 modřín, kleč, olše, bříza, jalovec, jíva
III. středně tvrdé 50 – 65 kaštan, platan, jilm, líska
IV. tvrdé 65 – 100 tis, dub, buk, ořešák, javor, jabloň, hrušeň
V. velmi tvrdé 100 – 150 dřín, ptačí zob, dub pýřitý, zimostráz
VI. neobyčejně tvrdé nad 150 Cizokrajné dřeviny - eben, mahagon
* Megapascal

Některé druhy dřeva:
Z podtrhnutých položek se vyrábí nábytek.

Smrkové dřevo je cenově nejvýhodnější a žádané dřevo. Hodí se na nábytkové doplňky. Používá se na základní kostru nábytku, police atd. protože se snadno opracovává a je levné. Není však příliš vhodné na výrobu masivního nábytku (např. židlí, stolů), neboť je měkké a snadno tvoří třísky.
Jedlové dřevo má žlutošedou barvu bez lesku, není pryskyřičné, ale je málo trvanlivé. Je vhodné na drobné práce.
Tisové dřevo je tvrdé, pružné a těžko opracovatelné. Má žlutobílou až červenohnědou barvu, využití nachází v uměleckých a uměleckoprůmyslových předmětech. Kmen je často pokroucený, takže toto dřevo není vhodné na větší práce (nábytek).
Borovicové dřevo je sice tvrdší než smrk, ale je také měkkým dřevem. Je pryskyřičné a trvanlivé. Protože je tmavší a zdobnější než smrk a není příliš drahé, často je používáno na výrobu polic, skříní atd.
Javorové dřevo barvy bílé, nažloutlé až nahnědlé patří mezi tvrdší a stabilnější dřeva. Je těžko štípatelné, houževnaté. Dá se použít i na větší věci, často se používá na intarzie, vykládání.
Tvrdé Ořechové dřevo je nejtmavějším u nás těženým dřevem. Je trvanlivé, ale málo pružné, snadno se štípe, má pěknou kresbu, ale je dosti drahé. Je to velmi kvalitní dřevo.Vyrábí se z něho prakticky veškeré druhy nábytku. Je vhodné také na intarzie aj.
Jasanové dřevo je světlejší, zřetelně žilkované a má velké póry. Je pružné, dobře opracovatelné, dá se leštit. Užívá se na drobné výtvarnické a řezbářské práce.
Bukové dřevo je mezi tvrdými dřevy cenově nejvýhodnější. Nalakované má dekorativní červenobílý, mírně nahnědlý povrch. Je těžko opracovatelné, pružné, málo trvanlivé. Díky vysokému obsahu ligninu (amorfní organická látka, chovající se jako termoplast, plní ve dřevě funkci tmele látek vláknité struktury) se buk využívá k výrobě ohýbaného nábytku a všude tam, kde se vyžaduje zvýšená ohebnost dřeva.
Dubové dřevo má velké póry a je mimořádně stabilní. Je snadno štípatelné, pružné, trvanlivé, snadno se opracovává. Využití dubového dřeva je všestranné. Vyrábí se z něj nábytek, desky stolů, kuchyňské doplňky atd. Dobře odolává vlhkosti.
Olšové dřevo je v současné době stále častěji využíváno. Je pružné, lehké, pevné, ale není příliš trvanlivé. Další předností tohoto dřeva je, že málo „pracuje“, tj. málo sesychá. Vyrábí se z něho nábytkové doplňky nebo např. zahradní nábytek.
Modřínové dřevo je podobné borovicovému, avšak výrazněji načervenalé a světlem silně tmavne. Lehce opracovatelné, trvanlivé, hodí se na drobné dřevěné práce a na nábytkové doplňky.
Eben byl hojně využíván na drahý masivní nábytek. Má téměř černé dřevo, je mimořádně tvrdý, těžko opracovatelný, ale velmi dobře se leští. V současné době se z něho pro jeho cenu již nábytek nevyrábí.
Mahagon má typickou červenohnědou barvu, dobře viditelné póry, měnivě lesklé, stejnoměrné struktury, dobře a čistě opracovatelné. Jeho použitelnost je všestranná, ale pro jeho cenu se z něj nábytek vyrábí jen zřídka.

Shrnutí a závěr:

Pro výrobu nábytku se používá mnoho druhů dřeva, od měkčích (smrk, borovice), lehce opracovatelných a levnějších po tvrdší (dub, buk), které se hůře poškodí, ale také dražší. Některé stromy (např. tis) mají pokroucený kmen, takže jejich dřevo není vhodné na nábytek. Téměř každý druh dřeva má své využití.
Protože dřevo obecně má své nedostatky – čerstvé se kroutí, může být napadeno hmyzem či houbami, snadno hoří aj., tak se v současné době vyrábí nábytek i z jiných materiálů (kov, sklo, plasty).



Použitá literatura:

Police, policové stěny a skříně. Ostrava, Blesk 1996.
Malá československá encyklopedie. Praha, Academia 1985.
Šedý, Václav: Práce s dřevem. Praha, Státní pedagogické nakladatelství 1967.
Udržal, P. - David, S.: Řezbářství. Praha, Státní nakladatelství technické literatury 1984.
Katalog výrobků a služeb .Ústí n. Labem, Fokus l999.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT